בחודשים האחרונים ליווינו את עשרות המתמודדות לראשות עיר ולמועצות המקומיות – אך לצערנו סיימנו עם נתונים מאכזבים. טל שניידר חושבת שהגיעה הזמן להעדפה מתקנת בשלטון המקומי
עשרות נשים התמודדו ברחבי ישראל על ראשות רשויות ומאות ניסו להיכנס כחברות מועצה וכל מי שרואה בעצם קיומה של התמודדות סימן מעודד, עיין בתוצאות והבין שהתמודדות בפני עצמה, אינה מספיקה.
במבחן התוצאה, נשים נעדרו מן הרשויות המקומיות ונשים תמשכנה להיעדר, עד שלא יהיה שינוי תפיסה. הכותרות הפמינסטיות החיוביות, מראשית השבוע, עם מינוי הנגידה הראשונה אי פעם בהיסטוריה של ישראל וצמרת הנשים בבנקאות, החזיקו מעמד 24 שעות.
מי שהתרגש ממינוי ד”ר קרנית פלוג, יכול לראות במסלול הייסורים שראש הממשלה ושר האוצר העבירו אותה – כחרך הצצה קטן למה שצריכות אחרות לעבור בדרכן למעלה. היא אינה מתאימה, אינה מתרועעת עם שועי עולם, היא לא למדה בחו”ל, היא שקטה, צנועה אולי לא מספיק אגרסיבית ודעתנית? כל הזובור הזה, מילים מכובסות שמאחריהן הרצון הקבוע של גברים למנות גברים באשר הם גברים (לא כולם, ברור, אבל מרביתם)
פלוג זכתה לפרגון אדיר בציבור ובתקשורת, אך ליחס מזעזע מן הצמרת הפוליטית של המדינה ותהליך המינוי שלה, אותו ראינו כולנו, עובר בזעיר אנפין על נשים שמנסות להתמודד. מה לא אומרים עליהן? “את נחמדה מדי”, “מה את צריכה את זה”, “מה יש לך כבר לעשות במועצה?” בחדרי חדרים מוסיפים: “מי יטפל בילדים כשאת תתרוצצי?”, “איך תספיקי גם לעבוד וגם להגיע לישיבות מועצה?”. במקרים אחרים, כמו של רחלי איבנבוים מרשימת “הבית היהודי” בירושלים – איומים גלויים, ללא בושה. אפשר להתחיל בכלל לספור את כמות האיומים השקטים, המובלעים, הרמזים האחרים שהסביבה מעבירה לנשים, אותם המסרים עליהם הן לעיתים אפילו לא מספרות?
הסגנון הזה, היחס לנשים, לא נמצא רק בפומבי, אלא נמסר ומועבר להן כל היום, כל הזמן. גם בבית, בתוך המשפחה. והגישה החברתית השכיחה הזו מחלחלת גם לציבור הבוחרים. למה להצביע למישהי אם כתוב עליה בעיתון שהיא נחמדה מדי? לכי תהיי אלגנטית ונעימת הליכות כמו ד”ר פלוג, ותוכיחי לעולם שאת יכולה גם לתת סטירה (מטפורית, כמובן) לקבלנים, אנשי עסקים ומנהלי אגודות הספורט המקומיות. אבל אם חלילה תהיי אגרסיבית מדי, כולם יגידו שהגעת לאיפה שהגעת כי אימצת את הקודים הגבריים.
על אף מאמצים כבירים שעשו ארגוני נשים, בראשם עמותת כ”ן, ועם סיקור תקשורתי מאוד אוהד ואינטנסיבי (מכל כלי התקשורת, ומכל העיתונאים), שיעור ייצוג הנשים ברשויות המקומיות לא רק שלא השתפר. ב 2013 הוא אף פחת.
יעל גרמן עזבה את עירית הרצליה לפני עשרה חודשים. פלורה שושן הפסידה אתמול את מצפה רמון. מרים פיירברגנבחרה פעם נוספת ולמשוואה נוספה ראש עיר חדשה: ליזי דלריצ’ה, בגני תקווה. בערד, טלי פלוסקוב עומדת לבחירה נוספת בינואר 2014. ויש אף את סיגל מורן ראש מועצה איזורית בני שמעון (גם שם הבחירות רק עוד זמן מה). היו חמש, נותרו עכשיו רק 4. וזאת מתוך 256 רשויות ומועצות מקומיות.
ביהוד, לקראת סיבוב שני, תעמוד יעלה מקליס למבחן ואולי תוך שבועיים נחזור ל 5 נשים ברשויות המקומיות. 5 נשים לחמש השנים הקרובות.
את הנתונים בנוגע לחברות מועצה, קשה בשלב הזה עדיין להשיג (אתר משרד הפנים פרסם טבלת אקסל מבולבלת, רק בהמשך נדע), אך גם אם יש עליה בשיעור חברות המועצה, הדלדול והעדר ההישגים בראשות הערים מטריד.
חברות מועצה, מכורח תפקידן אינן בעלות סמכויות רבות, ולמעשה את שלב הצמיחה בשיעורי הנשים בראשות הערים, כתוצאה מעלייה בייצוג בקרב חברות מועצה – היינו צריכים לראות כבר עתה, חמש שנים אחרי שהן נכנסו בשיעור של 10% חברות מועצה. זו היתה התוכנית, זה היה הרעיון. לפני חמש שנים הרבה חברות מועצה חדשות וכעת, ב 2013, עם הנסיון, עוד ראשות ערים.
אך לא. גם בקמפיין 2013 למדנו שנשים מתקשות להתברג לצמרת השלטון המקומי בשל העדר הגבלת כהונה. ראשי ערים יכולים לכהן 30 ו 40 שנה וכיוון ש 98% מהם גברים, אפשר להבין לאן הולכת התמונה.
השוויון הפורמלי, בו כולם מתגאים ושמחים (רוצות להשיג תפקידים פוליטיים, שיתמודדו, מה הבעיה? לא נבחרות? זו אשמתן, הן כנראה לא מספיק טובות) – הוא מעגל קסמים שוטה. הנסיון בדמוקרטיות אחרות בעולם, ואף בתחום מינוי דירקטורים חיצוניים בחברות ישראליות מלמד, שללא העדפה מתקנת, נשים לא מצליחות לכבוש את הפוליטיקה ואת עמדות הכוח בחברה. העדפה מתקנת נותנת דחיפה, באורח מוגבל ורק למספר שנים קצובות. זו אינה מילה גסה ואסור שתתן פתח לנשים שאינן מוכשרות ומתאימות. תחשבו על ד”ר פלוג. מבחינה מקצועית, כולם היללו ושיבחו ואמרו שהיא מתאימה. מדוע אי אפשר היה לבוא ולומר, לפני יותר מחצי שנה, כן, יש אשה מתאימה ומכיוון שלא היתה אחת לפניה מעולם, נמנה אותה.
העדפה מתקנת מסייעת לחברה, בתקופת מעבר בלבד, להגיע לשוויון תוצאתי ולא רק שוויון פורמלי. וזאת כדי לאזן בין מי שבאים מנקודת פתיחה טבעית ומי שבאות מנקודת פתיחה עם משקולות על הרגליים.
כרמית פלוג? הטעות בכוונה?
קרנית, לא כרמית…
אולי חוזרים אחורה לתקופה פטריארכלית ☺
אולי תוכלי לעזור לאתר משרד הפנים בקשר לאקסל עם המדריכה הנהדרת לזה :
http://www.youtube.com/watch?v=yOlVikk48Gw&feature=em-uploademail
“השוויון הפורמלי, בו כולם מתגאים ושמחים (רוצות להשיג תפקידים פוליטיים, שיתמודדו, מה הבעיה? לא נבחרות? זו אשמתן, הן כנראה לא מספיק טובות) – הוא מעגל קסמים שוטה.”
סליחה? למה זה מעגל קסמים? אם נשים לא מתמודדות – ובהרבה רשויות לא היתה אף מועמדת לתפקיד ראש הרשות – מי אשם בכך פרט לאותן נשים? גם אני לא נבחרתי לתפקיד ראש עיר ואפילו לא חבר מועצה, כנראה בגלל שלא רצתי לתפקיד. אבל אני גבר, אז את מי אני יכול להאשים?
“הנסיון בדמוקרטיות אחרות בעולם, ואף בתחום מינוי דירקטורים חיצוניים בחברות ישראליות מלמד, שללא העדפה מתקנת, נשים לא מצליחות לכבוש את הפוליטיקה ואת עמדות הכוח בחברה. העדפה מתקנת נותנת דחיפה, באורח מוגבל ורק למספר שנים קצובות.”
באמת? אולי נשים לא “כובשות” כי הן לא רוצות? את מניחה שהתוצאות נובעות מאפליה וקיפוח, אבל ההנחה שלך לא הופכת זאת לעובדה. “העדפה מתקנת”, באמת. השם הלא מכובס הוא “אפליה” – ואפליה, ללא הבדל דת, גזע או מין, היא תמיד פסולה. לבחור באישה לתפקיד בגלל שהיא אישה פסול בדיוק כמו בחור בגבר לתפקיד רק בגלל שהוא גבר.
באורח מוגבל ולמספר שנים קצובות, באמת? הניסיון בדמוקרטיות אחרות מלמד שאפליה מתקנת לא מופסקת לעולם. את יכולה להביא דוגמה אחת לאפליה מתקנת בה היוזמים הכריזו שהמטרה הושגה ואפשר להפסיק להפלות? זה פשוט לא קורה. אז או שאפליה מתקנת אינה הפתרון לבעיה (בהנחה שנסכים שיש בכלל בעיה), או שהמטרה שלשמה מכוננים את האפליה הזו אינה לפתור את בעיית חוסר הייצוג שבה משתמשים כדי להצדיק אותה.
ובכלל, איך אפשר להצדיק אפליה בבחירות כאמצעי דמוקרטי? הרי אחד מיסודות הדמוקרטיה הוא עיקרון “אדם אחד, קול אחד”, את מציעה עיקרון של “אדם אחד, קול אחד – אלא אם זה קול לאישה, אז הוא יהיה שווה יותר מקול אחד”. תקראי לזה איך שאת רוצה אבל דמוקרטיה זו לא.
“תחשבו על ד”ר פלוג. מבחינה מקצועית, כולם היללו ושיבחו ואמרו שהיא מתאימה. מדוע אי אפשר היה לבוא ולומר, לפני יותר מחצי שנה, כן, יש אשה מתאימה ומכיוון שלא היתה אחת לפניה מעולם, נמנה אותה.”
רגע, את חושבת שכל שאר המועמדים לא התאימו? פרנקל לא היה יכול להיות נגיד? כי הוא כבר היה. מה עם ליידרמן? או אקשטיין, בלכר, מדינה? במה פלוג עולה עליהם? כלומר פרט לכך שהיא אישה, אבל אני לא חושב שזה היה אחד מהקריטריונים לפיו יש לבחור נגיד לבנק מרכזי. צריך לבחור באישה רק בגלל שעדיין לא היתה אישה בתפקיד הזה? איזה מין נימוק מוזר. הרי גם נגיד ערבי לא היה, גם נגיד חרדי לא, אני די בטוח שלא היה נגיד הומוסקסואל, או נגיד מעדות המזרח. יודעת מה, גם נגיד נטול רקע בכלכלה לא היה לנו והרי רוב האוכלוסיה הוא כזה. מדוע מקפחים את הרוב? אז אולי תכיני לנו סידור עבודה, שנדע איזו קבוצה מקופחת תזכה לתפקיד בקדנציה הבאה ומי יכול לצפות למינוי אחריה?
לתפקיד צריך למנות את האדם המתאים ביותר, לא את האדם הכי מתאים מהקבוצה שהחלטנו שעכשיו תורה. אז ביבי ולפיד חשבו שיש מועמד טוב יותר מפלוג פעמיים ורק אחרי ששני הקודמים נפלו, הגענו אליה. לכן המתנו חצי שנה.
“העדפה מתקנת מסייעת לחברה, בתקופת מעבר בלבד, להגיע לשוויון תוצאתי ולא רק שוויון פורמלי.”
סליחה< מדוע צריך שיוויון תוצאתי? זה מגוחך. מי אמר שמספר ראשי הערים צריך להיות יחסי לגודלה של הקבוצה ממנה באו באוכלוסיה? לאנשים שנראים טוב מהממוצע, משכילים יותר מהממוצע ועשירים יותר מהממוצע יש ייצוג גבוה יותר בשלטון, הן המקומי והן הארצי, מאנשים שנראים פחות טוב מהממוצע, משכילים פחות מהממוצע ועניים יותר מהממוצע. אז השלב הבא יהיה לקבוע קריטריוני יופי, השכלה ועושר כדי שנוכל לקבוע ערך שבו יש להכפיל את מספר הקולות שכל מועמד יקבל כדי לוודא שהייצוג יהיה "נכון"? או שנוותר על כל העסק הזה של הצבעה ונלך על ועדה מסדרת, שתחליט למי הכי מגיע הפעם?
בדמוקרטיה, מותר לרוב להצביע גם בניגוד לעמדה שלך וממניעים שאת לא אוהבת.
ובכן, מסתבר שתבוסתה של פלורה שושן היא טרגדיה, שכן פלורה שושן היא אישה.
לקוראים שלא מכירים (רוב מוחץ, מן הסתם – המצפאים זו קבוצה קטנה למדי…) אספר שפלורה שושן היא אישה שמאה אחוז מהקריירה שלה היא תוצאה של קירבת משפחה שלה לשני גברים פוליטיקאים, שאהיה עדין ואגדיר אותם כ”שנויים במחלוקת”…
האחד, עמיר פרץ, שר ביטחון מזהיר לשעבר, ושר להגנת סביבה בהווה שעזב מפלגה כי חשש שתצטרף לממשלה שאליה הצטרף בתוך שניות; והשני, בן זוג שהיה מזכיר מועצת פועלים וראש מועצה במצפה רמון, ואח”כ קיבל מגיסו ג’וב נפלא בהסדרות וכיום מופיע שמו בקשר לפרשיות הקשורות בפריימריס האחרונים של גיסו במפלגה שעזב.
להביע צער על תבוסתה המוחצת של משפחת שושן-פרץ במצפה רמון, רק בגלל שהנציג התורן שלהם שם היה במקרה ממין נקבה, זה כבר מעבר ללהט אידיאולוגי חסר הגיון.
אני לא מכיר את המועמד שהביס את השושנים, רוני מרום. קראתי קצת על הרקע שלו (ואם אני זוכר נכון מתמונות שהעלית, דווקא יש סיכוי מצויין שאת מכירה אותו ממורן), אבל היתרון הגדול ביותר שאני יכול לזקוף לזכותו, הוא שאינו מאותה משפחה.
היישוב האומלל הזה תקוע כבר כמה עשורים בגלל האחיזה שלהם בו, והתבוסה המבורכת שלהם (ויהא נציגם זכר או נקבה), היא צ’אנס נפלא שקיבל היישוב הזה, שיש לו כ”כ הרבה פוטנציאל, ועדיין תקוע מאחור בגלל ניהול זוועתי.
למה הן לא מתמודדות?