לקראת ההשבעה של הנשיא ה 45 דונלד טראמפ, מניחה להלן הפניות וקישורים מעניינים. למיטב הבנתי כלי התקשורת הישראלים (רדיו, טלוויזיה, אינטרנט) ישדרו את טקס ההשבעה בשידור חי בין השעות 17:00 – 20:00 (בערך). אני אשב חלק מן השעות הללו בערוץ 1.
-ממשל אובמה היוצא מעביר את כל חשבונות הטוויטר והפייסבוק הרשמיים (ממלכתיים) למחליפיהם והם מפרסמים את רשימת היוזרים הפרטיים של ממלאי התפקידים היוצאים לשוק הפרטי. מעיין אלכסנדר הכינה סקירה והמליצה לעקוב אחר הצלם הרשמי של הבית הלבן פיטר סאוזה (גם אני עוקבת אחריו). הוא מוכשר מאוד.
-כל מה שרציתם לדעת על ההשבעה. מתחילים ב 18:30 שעון ישראל והאירועים יסתיימו במלואם (אחרי ההפגנות) רק בשבת. על מדשאות המול (המרכז העירוני) יתכנסו בין חצי מליון ל 800 אלף איש (על פי ההערכות), כולם יעסקו בהשוואות ל 2008 (2 מליון איש).
-האמנים שיופיעו :Three Doors Down, Toby Keith, The Rockette, the Mormon Tabernacle Choir, and “America’s Got Talent” runner-up Jackie Evancho, who will sing the national anthem
אבאנצו עם השיר היותר מפורסם שלה ׳אפוקליפסה׳
-יותר מוקדם בבוקר ההשבעה, עוד לפני הכנסיה (ברחוב H), אובמה וטראמפ יפגשו לקפה של בוקר. רוב נשיאי ארה״ב התייצבו לכבד את מעמד ההשבעה של הנשיא שהחליף אותם. החריגים היו אנדרו ג׳ונסון (הנשיא שנכנס אחרי רצח לינקולן). ג׳ונסון לא הגיע ל טקס כשהוא נשאר בבית הלבן בעת ההשבעה, מכונס עם שרים/עוזרים והמשיך לחתום על צוים וחוקים.
חריג נוסף היה ניקסון, שנעדר/לא הוזמן לטקס השבעת הנשיא פורד באוגוסט 1974. יום קודם לכן הוא טס באמצעות מסוק מן הבית הלבן אחרי שהוכרע שהוא יעמוד בפני הליך הדחה (אימפיצ׳מנט). כעבור חודש, חתם הנשיא פורד על חנינה לניקסון, מהלך שנתפס אז כשנוי במחלוקת ואף מושחת. המבקרים הטיחו בפורד שהוא סגר עסקה של השבעה תמורת חנינה והדבר עלה לפורד בהפסד פוליטי בקמפיין לנשיאות ב 1976.
-לנשיא אובמה יש סמכויות חנינה עד לרגע האחרון. רבים בישראל זוכרים את חנינת מארק ריץ על ידי הנשיא ביל קלינטון, שעות ספורות לפני טקס ההשבעה של ג׳ורג׳ בוש ב20 בינואר 2001. במשך השנים התפרסם על מעורבות בכירים ישראלים – אהוד ברק, אהוד אולמרט, שמעון פרס – בבקשות מאחורי הקלעים לחון את ריץ. אחרי החנינה של מנינג לפני כמה ימים, לא אתפלא אם ב 24 השעות הקרובות יקרו עוד כמה דברים מן הסוג הזה.
-נאום ההכתרה של טראמפ מתוכנן (כך מדווחים בארה״ב) להעביר מסר של אחדות. מי לא רוצה אחדות? כל נשיא לפני טראמפ דיבר על כך. אבל טראמפ ניהל קמפיין משסע ופוגעני באופן חסר תקדים. יהיה קשה לו למחוק את השנה האחרונה רק באמצעות מילים וטקסים.
-מותגי טראמפ, מדבקות, אתרים, לינקים, עמודים ברשתות, מתארגנים על הסרת תמונות הנשיא טראמפ ובתו איוונקה טראמפ. הניו יורק טיימס מציגים את תמונות הלפני ואחרי.
ההפגנות
העיר וושינגטון נערכת לימים ארוכים של אירועי נגד-טראמפ. בהשבעות קודמות נערכו הפגנות ענק בעיקר סביב אירועי השבעת ניקסון במלחמת וייטנאם ולאחר מכן, בעת השבעת בוש ב 2001, בשל המחלוקת הגדולה בנוגע לתוצאות הבחירות בפלורידה. לפי הדיווחים נגד ניקסון הפגיעו כ 100 אלף איש בסיבוב השני. נגד בוש, כ 20 אלף מפגינים.
הפעם זה שונה. אחרי שנה של קמפיין מכוער וקשה, עם אלימות מילולית קשה מצידו של הנשיא טראמפ ובתוספת הפער בין הקול הפופולרי לבין הניצחון של טראמפ (3 מליון קולות לטובת קלינטון) – מדברים כרגע בוושינגטון על עשרות אירועים. כ 20 הפגנות קיבלו אישורים רשמיים.
המצעד הגדול מכולם אמור להיערך ביום שבת, וצפוי למשוך אליו עד כ 200 אלף, אולי אף יותר נשים וגברים. זו תהיה אחת מצעדות הנשים הגדולות בהיסטוריה, עם שיתוף פעולה של כ200 קבוצות ועמותות לאירוע הגג בעיר הבירה. במקביל, בכל רחבי ארה״ב יערכו מאות מצעדים נוספים. מפת האירועים מוצגת בניו יורק טיימס
לפני יותר ממאה שנים, צעדו כ 5000 נשים לאורך שדרות פנסילבניה, יממה לפני מינוי וודרו וילסון לנשיא (1913) במחאה על כך שלנשים לא היתה זכות הצבעה. הנשים הושפלו במצעד, חטפו קללות וצעקות מקהל רב שהגיע לגנותן והשוטרים שהיו אמורים לשמור עליהן הצטרפו לעיתים לתוקפים. הנשים צעדו אז בחלוקה לקבוצות לפי מקצועותיהן כדי להדגיש את תרומתן לחברה. התיקון ה 19 לחוקה עבר בשלהי הקדנציה של וילסון לאחר שהוא השתכנע שהנשים סייעו להחזיק את הכלכלה האמריקאית על כתפיהן בימי המלחמה הקשים. התיקון עבר סופית במהלך 1919 וב 1920, הנשים הצביעו לראשונה.
במצעדי הנשים ישתתפו מפורסמות ונשים מעניינות רבות.
רשימת הנואמות כוללת את גלוריה סטיינהם, סקרלט ג׳והנסון, אשלי ג׳אד, מייקל מור, רנדי ווינגרטן (דמות פוליטית מעניינת המחוברת גם לפוליטיקה הישראלית), והרבנית שרון ברוס העומדת בראש בית הכנסת ׳עיקר׳ בלוס אנג׳לס (בו הזדמן לי לבקר לפני כחודש ושווה להרחיב ולכתוב על המקום בהזדמנות אחרת).
בין ארגוני הנשים התעוררו מחלוקות (כך היה תמיד, משחר ההיסטוריה של ארגונים פמיניסטיים) לגבי השתתפות נשים המתנגדות לזכות לבצע הפלות (פרו-לייף). המארגנות של המצעד, מקרב ארגונים המקדשים את זכות האישה על גופה, הסירו את השתתפות אחת מקבוצות הפרו-לייף מטקסס.
ג׳סיקה ולנטי בעלת טור פמיניסטית מובילה צייצה לפני כמה ימים (בנוגע למחלוקת לעיל) ״הגיע הזמן לעצור את המיתוס שפמיניזם הוא ׳פשוט כל דבר שאישה עושה׳. פמיניזם היא תנועה למען צדק והגישה לביצוע הפלות היא מרכזית״.
https://twitter.com/JessicaValenti/status/821071657943072769
אני דוגמת כמה ציוצים כדי ללמד על הלך הרוח סביב אירועי המחאה:
Women knit thousands of ‘pussy power hats’ to support the Women’s March on Washington: https://t.co/Q2PyjvyLxT pic.twitter.com/031MfdUbru
— Women in the World (@WomenintheWorld) January 6, 2017
.@AmericaFerrera, @ChelseaHandler and more to participate in @WomensMarch on Washington: https://t.co/fA5aCdAQWg pic.twitter.com/VGhfE5VnJu
— Entertainment Weekly (@EW) January 9, 2017
Honored to speak! Women's March on Washington announces star-studded list of speakers | WJLA https://t.co/h6MInRmPkC
— ashley judd (@AshleyJudd) January 19, 2017
We join leaders of @womensmarch, @RevBarberII & other leaders in a Call for #Nonviolence at All Inauguration Protests.#NonviolentJ20 pic.twitter.com/pyIdmh0o1j
— Democracy Spring (@DemSpring) January 19, 2017
Beyoncé officially backs the @womensmarch on Washington: https://t.co/LeotG9cKjO pic.twitter.com/3SYNKRgvYO
— i-D (@i_D) January 19, 2017
D.C. Museum of Women in the Arts offering ‘Nasty Women’ tour: https://t.co/6EAa9mg7MC pic.twitter.com/QoVE4L9MfX
— Women in the World (@WomenintheWorld) January 19, 2017
הי טל, ראשית תודה על הלינק לפוסט שכתבתי.
שנית, לצעדת הנשים בוושינגטון יש אירועי הזדהות ברחבי העולם. מסומן גם אירוע אחד בתל אביב, במוצ”ש ב-20:00 מול שגרירות ארה”ב. אין לינק לאירוע בפייסבוק ולא מצאתי אירוע כזה בינתיים. אבל שווה לעקוב