בתיה כהנא דרור ניסתה להתמודד בפריימריז של הבית היהודי, אך העובדה שהעמותה של כהנא-דרור למען נשים עגונות נתמכת על ידי כספי הקרן החדשה לישראל, גמרה אותה בעיני בכירי הבית היהודי. נשים עגונות זה חשוב אבל עד גבול מסוים, כי אם מדובר במימון של כספי שמאל, זה כבר קו אדום. מסתבר שכל מי שעובד ופועל בתחומי שיתופי הפעולה חוצי צדדים פוליטיים ( across the aisle) – חוטף אש.
נחמיה רפל מזכ״ל הקיבוצים הדתיים ואיש ההתיישבות זכה להמלצה חמה מח״כ לשעבר אבשלום וילן, המתמודד גם הוא כיום על מקום ברשימת מרצ לכנסת. רפל סומן כמתון מדי ואכן הוציא תוצאת פריימריז בדירוג נמוך ברשימת הבית היהודי.
האם עצם הענקת התמיכה לאיש הבית היהודי תזיק גם לוילן בבחירות הפנימיות במפלגה ביום ב׳ הקרוב?
וילן: ״נחמיה הוא הכי מתון ברשימה של הבית היהודי מן הבחינה המדינית. הוא איש שקול ואני תמכתי בו בהכרה מלאה, כי חשבתי שאם יש משהו שבאמצעותו אפשר להשפיע על הרשימה של הבית היהודי ושיהיו שם אנשים מתונים וברמה גבוהה, זה יכול היה להיות מצוין״.
״לצערי הוא הגיע למקום נמוך ברשימה. הוא ביקש את חתימתי ואני לא התביישתי לבוא ולתמוך בו וזה גם הופיע במודעות בעיתונות המודפסת״
זה עשוי להזיק לך בקרב אנשי מרצ?
״אני לא מאמין שזה יזיק. יש פה עכשיו התמודדות ואנשים מחפשים על כל דבר קצת להזיק זה לזה. למה שזה יפריע לאנשי ועידת מרצ? אם איש מרצ בא ותומך באדם בעל עמדות ימניות מתונות, איך זה לא בסדר? צריך לחשוב שאם רפל היה בכנסת, אז אולי ברגעי הצבעה על הסדר מדיני, הוא היה מצביע אחרת.״
איך אתה מרגיש היום בנוגע להתמודדות שלך, כמה ימים לפני הועידה?
״אני מרגיש איתן. אני מאמין שהתמודדות תהיה צמוד ושאני אכנס במקום גבוה. אני לא מלכלך על יריבי ולא רץ לספר מעשיות. אני מנהל קמפיין נקי. שיטת הבחירות במרצ היא כזו, שכולם בעצם פועלים נגד כולם, כי אתה אמור להיאבק באנשים שקרובים אליך ביורת ברשימה ולכן זה יוצר מתח גבוה ודם רע. אבל למחרת ההצבעה, כולם יחברו זה לזה וירגעו״
מרצ נראית במצב לא הכי טוב. העליה של העבודה פגעה במרצ, משכה אליהם מצביעים ומרצ צנחה ל 6 בסקרים.
״6 זה הגרעין של המפלגה. אנחנו נעים על התחום שבין 6 – 10. מפלגת העבודה רוצה לחזור לשלטון, ולכן הם חייבים לשבור חזק למרכז ולמשוך אליהם את כל מה שנושר מליברמן ואנשים שלא החליטו ומתנדנדים על המרכז. הם צריכים להביא בוחרים ששוקלים להצביע ללפיד או לכחלון. זו הדרך היחידה שלהם זה לפנות חזק למרכז הישראלי. אחרת לא יהיה להם את השלטון או שזה יגמר באחדות לאומית כשהרצוג שר החוץ ולבני שוב שרת המשפטים.״
אז לפי מה שאתה אומר תציע להרצוג לשבץ את נחמיה רפל במקום ה 11 בעבודה?
״טוב, נו באמת. זה לא עובד ככה.״
ושוב זכינו בפרק נוסף בסדרה המבדרת של “פעיל שמאל קיצוני מגדירים את המילה מתון”. זוהי סדרה שנמשכת כבר עונות רבות, ובכל פעם מגיעה לשיאי אבסורד מבדרים, במהלכם ניתן לשמוע אנשים שחושבים שלתת נשק למחבלים בתקווה שיילחמו במחבלים אחרים, זו מתינות – ואי מתן נשק למחבלים, זוהי קיצוניות…
היום בתכניתנו – פעילת שמאל שניסתה להתמודד במפלגת ימין וגילתה לתדהמתה שכשם שלדניאלה וייס לא יתנו להתמודד בעלק-בחירות של מרצ, גם היא לא זכתה לפופולאריות גדולה במפלגה שאליה ניסתה לחדור בסגנון “הליכודניקים החדשים”. ההפתעה היא אכן מרעישה, ובהתחשב בכך שעצם ההתמודדות שלה הביאה את הקרן החדשה לספר לנו שההתמודדות שלה מלמדת שהם עוזרים לכל גווני החברה, כתבה את הטקסט הבא בעמוד הפייסבוק שלה, רק לפני שבועיים: “הקרן גאה לתמוך בארגון דתי-פמיניסטי בשם מבוי סתום, מנכ”לית הארגון מועמדת היום בפריימריז של הבית היהודי; אז אנחנו מצפים שבהתנצלות שאת הולכת לפרסם, תכתבי (הכוונה לאמילי עמרוסי, אורי) שאנחנו תומכים בבית היהודי ובעקיפין בנפתלי בנט. תודה ושבת שלום.”.
מה אנו למדים מהטקסט הזה? שהקרן עודדה ריצה של מועמדת בבית היהודי, וניצלה את הריצה שלה כדי להוכיח לכאורה את הא-פוליטיות שלה. שבוע וחצי אח”כ, פרשה אותה מועמדת אחרי ש”גילתה לתדהמתה” שמדובר במפלגה פאשיסטית, משיחית, לאומנית, קיצונית ושפע מילות-שמאל-מגלגלות-עיניים. כמה מוזר, רק עכשיו היא גילתה את כל הזוועות האלה? הרי הקרן טענה שבנט הוא מסית ואנטי דמוקרט כבר לפני ארבעה חודשים, כשמנע את תערוכת הנקרופילים והקרן כתבה ש”כבוד השר נפתלי בנט, או בשמו החדש הצנזור הראשי לישראל, מנסה לסתום פיות, כהרגלו”. כמה מוזר ששלושה חודשים אחרי כן הם “תמכו בו בעקיפין”…
בחלק השני של התכנית נעסוק בתופעה המופלאה של עסקן פוליטי לא מוכר שנבחר במקום נמוך, ואחרים מנסים לייחס זאת למודעה עלומה (שבאופן אישי, לא ראיתי אותה מעולם לפני כן), שבה מופיע פעיל השמאל הקיצוני אבשלום וילן, כתומך שלו. ראוי לציין, כמובן, שעברו ימים רבים מאז כיהן וילן בכנסת ורוב הציבור בישראל ממש לא יודע מיהו, כך שהופעת שמו על מודעת תמיכה במישהו, בוודאי לא תעלה ולא תוריד, אבל אי אפשר שלא לחייך למראה הניסיון הנואש לייצר תפישה כאילו באופן טבעי מפלגת ימין צריכה לשאוף לכלול בשורותיה אנשים שנמצאים משמאל לה, בעוד שמפלגת שמאל היא מתונה מטבע בריאתה, שהרי, ככל שמוותרים יותר, כך מתונים יותר…
אין לי מושג אם וילן ייבחר לאחד המקומות הבודדים שמרצ תזכה בהם בבחירות הקרובות, ואני משער שלא – אבל אני יכול להבטיח מכאן שגם אם ככל הימין כולו יצהיר על וילן איזו הצהרה שוילן ירצה, השאלה אם יזכה או לא, תלוייה בדיל שיצליח או לא יצליח לכרות בתוך הציבור הזעיר שבוחר את מועמדי מרצ לכנסת…
אגב, אני מבין את הרצון לראות במרצ מפלגה חשובה ומשמעותית (ואין ספק שבקרב הברנז’ה מדובר בכוח אדיר ומשמעותי שהיה זוכה ב60 אחוז מהמנדטים, לו רק עיתונאים הצביעו), אלא שבמציאות מסביב מרצ תהיה מאוד מרוצה אם תצליח לשמור על כוחה הנוכחי (50% מהבית היהודי), והסקרים מראים ברובם שהיא תהיה יותר קרובה לשליש מאש לחצי, כך שהניסיון להזכיר את שתי המפלגות כמקבילות זו לזו, הוא כמובן ניפוח מלאכותי של מרצ. מדובר בסיעת שמאל קיצוני זעירה, שאתמול חטפה מכה נוראה עם בחירתם של כה רבים משולי השמאל במסגרת רשימת העבודה. לפני שמרצ עוסקת בלדרג מתונים וקיצוניים אצל אחרים, מוטב לה שתשקיע מאמץ מרוכז בלמנוע פאדיחה אפשרית לגמרי של אי מעבר אחוז החסימה (לבני כבר הורידה אותם פעם אחת לשלושה מנדטים…).
אפשר את זה ביותר ארוך ומפורט?
אם רק רוצים – הכל אפשרי…
תגידי טל,
את באמת לא מבינה שהמהלך של בתיה דרור-כהנא היה משחק מכור מהרגע הראשון?
או שהצטרפת למשחק טמקא שכותרתו “בא נפסיק לעשות עיתונות אפילו בכאילו, ונעשה רק תעמולת בחירות”?
אני פגשתי אותה לפני כשלושה שבועות. יש הרבה אנשים שרוצים סוג של מפדל מתון. זה מה שכהנא-דרור הסבירה לי. שבעניינים מדיניים היא מסכימה עם בנט ובענייני דת ומדינה היא מחפשת נתיב יותר שקול. זה הכל .
יש מאות אלפי אנשים שרוצים מפד”ל שמאלני (התפישה ש”מתון=שמאלני” ו”קיצוני=ימני”, מעידה על על נקודת השקפה מוטה מאוד, וכאמור, לחלוטין לא מדוייקת. באותה מידה יטען בן ארי שהוא “המתון ביותר בפוליטיקה הישראלית, וגלאון היא הקיצונית ביותר”… זה ייראה לך מדוייק?:)). אותם מאות אלפים מצביעים עבור מפלגות שמאל כאלה ואחרות, ואין בינהם לבין הבית היהודי כל קשר. אותו קבוצה זעירה של סרוגים שבתיה כהנא דרור מתייחסת אליה, אינה חלק מהמפד”ל הישנה כבר עשורים רבים, מאז הוקמה מימ”ד ורצה לכנסת ב1988. מאז, אגב, המשיכה מימ”ד עוד ועוד שמאלה.
בתיה כהנא דרור, עומדת בראש ארגון שנתמך שנתמך כספית ע”י ארגון שכמעט כל מאות האלפים שמצביעים עבור הבית היהודי, רואים כארגון אנטי-ציוני שתכליתו לשנות את פרצופה של המדינה היהודית (כפי שציינה בשעתו סמנכ”לית הארגון דאז, בשיחה סודית בשגרירות ארה”ב, שדלפה דרך וויקיליקס). אותו ארגון השתמש בריצתה של כהנא-דרור כדי לטעון ש”הוא תומך בעקיפין גם בבנט”, מה שהעלה חשדות של הרצת סוס טרויאני, דבר שכמובן לא הגדיל סיכוייה בקלפי, והיא אכן פרשה יום לפני הבחירות, בתירוץ שהמפלגה קיצונית מדי.
את חושבת שדני דיין היה יכול להבחר במרצ (לו היו במרצ פריימריס אמיתיים, כמובן…)? הוא עונה על כל הקריטריונים ה”חיצוניים” שלהם: הוא אשכנזי, משכיל, מבוסס, חילוני – ואפילו בן דוד של אשת תקשורת חילונית מפורסמת. מה דעתך היו אומרים לו ניסה לרוץ במרצ? הריצה שלה בבית היהודי, והכשלון של ריצה זו – אינם עדות לקיצוניות של הבית היהודי ולחוסר הסובלנות שלהם, אלא לכך שמפלגה נועד לרכז אנשים בעכלי השקפה דומה, ולא לקלוט כל מיני אנשים שאמנם מתאימים לכאורה למאפיינים “חיצוניים” של רוב מצביעי המפלגה, אבל לא מסכימים עימה על כלום (התיאוריה שלה כאילו היא ובנט באותו ראש מדיני, לא עולה בקנה אחד עם הראיון שנתנה לרזי ברקאי לפני כמה שבועות…).
אגב, “נתיב יותר שקול” גם הוא מהווה אמירה שיפוטית למדי. למה לא “נתיב פחות שמרני”? נשמע מאוזן מדי?…
ומה רצית בדיוק?
שהיא תגיד לך בראיון שהיא מגישה מעומדות למרות שברור שאין לה צל צילו של סיכוי רק כדי לקבל הד תקשורתי על עד כמה הבית היהודי “חשוכה”?
אפשר לבדוק בקלות רבה מאוד את הרצינות שלה. כמה כסף אישי (דגש כסף שיצא מחשבון הבנק שלה, ולא הגיע מתרומה כלשהי של ארגון זה או אחר), היא הוציאה.
מועמד שרוצה להיות מועמד וחושב שאפילו יש לו סיכוי קלוש מוציא סכומי כסף לא קטנים בכלל. לא שזה חכם, אבל ככה עושים כולם.
זו שגיאה גדולה לכרוך את נחמיה רפל בבתיה כהנא-דרור. כהנא-דרור איננה קשורה באמת בציבור המיוצג על ידי הבית היהודי. התגובה שלה, יום לפני הפריימריז, העידה על כך היטב. אף אדם שקשור לציבור מסויים לא מתבטא כך בהיותו מודע ליום שאחרי. מעבר לכך, עצם הבחירה שלה להתבטא כך כאשר היא פורשת (בחירה מאוד חריגה אם נשווה פורשים אחרים בפריימריז של מפלגות אחרות) מחשידה את כל מהלך ההשתתפות שלה בפריימריז האלה.
נחמיה רפל לעומת זאת הוא בשר מבשרה של המפד”ל הישנה. הוא, בדומה לפרופ’ אשר כהן לא הצליח במיוחד בפריימריז האלה מסיבות שהוא עצמו מנתח לא רע http://www.mynet.co.il/articles/0,7340,L-4615508,00.html עם נקודה שהוא – בהיותו איש מפד”ל נאמן – לא הדגיש: זו הפעם השניה שהפלג המתון של המפד”ל מאבד מכוחו (בהשוואה לרשימות העבר). העובדה שאנשים מהגרעין המתון של הציבור הדתי-לאומי עם רקורד מרשים לא הצליחו להתברג גבוה היא עדות לחולשה הגדולה של הפלג המתון של הבית היהודי, שהוא כנראה המפסיד העיקרי מתהליך הגדילה של המפלגה. זו כמובן גם תוצאה ישירה של הרכב הציבור שנרשם להצביע בפריימריז בבית היהודי – ברובו ציבור צעיר.
עם זאת, אין ספק שקמפיין מבוסס מודעות מהסוג שצוטט בפוסט הזה מעיד על חוסר הבנה בסיסי של ציבור מצביעי הפריימריז מצד מנהלי הקמפיין של רפל. אין מצב שהמלצה שבראשה חתום מזכיר התנועה הקיבוצית תשפר את מצבו של אדם בקרב ציבור שעובר על חלק מפעילות ‘נוער הגבעות’ לסדר היום (הקשר לתנועה הקיבוצית ולתנועת המושבים הוא מזיק לא פחות מאבו וילן אם לא הרבה יותר, בציבור הזה)
נו, אז אתה מסכים עם מה שכתבתי. וגם – במרצ יש מי שרואים בזה בעייתי עבור וילן. זה ההקשר.
אז לוילן כבר יש תירוץ מוכן להפסד הצפוי ב”בחירות” במרצ?:)
אם הוא יפסיד ב”בחירות” (וסביר שיפסיד – מרצ תתקשה לשמור על כוחה לאור רשימת השמאל הקיצוני של העבודה), זה לא יהיה בגלל שתמך בעסקן אלומי מתנועת הקיבוץ הדתי. להיפך, אני משער שהניסיון (כפי שהוא אומר לך בגלוי) להתערב בענייני מפלגה אחרת, ולנסות למצוא בתוכה כאלה שיצביעו נגד עמדת רוב בוחריה), דווקא ידבר היטב ללבבות הזקנים ממצביעי מרצ, שזוכרים שהסכם אוסלו ב’ עבר בזכות קניית שני אנשים שנבחרו על הגב של רפול…).
אבו וילן יכול ללמד את רפל (וגם רבים אחרים) פרק בעסקנות פוליטית.
אחרי שכשל בניסיון להכנס לכנסת ב- 2013, הוא התמודד על כס מזכ”ל התנועה הקיבוצית, הפסיד לאיתן ברושי (מקום 18 ברשימת העבודה בבחירות הבאות) ונחת לבסוף בהתאחדות חקלאי ישראל כמזכ”ל.
במילים אחרות, אין שום חשש מ”השפעה הדדית” של מרצ על הבית היהודי ולהיפך. הכל תלוי על איזו עגלה טיפסת ואיזה דיל הצלחת לרקום.
האם את מודעת לעבודה שרפל התנגד בזמנו לקשר של תנועת הקיבוץ הדץי עם הקרן החד”שה, ואף פעל לנתק את מוסדות התנועה מתמיכת הקרן?
http://www.inn.co.il/News/News.aspx/215028
“צריך לחשוב שאם רפל היה בכנסת, אז אולי ברגעי הצבעה על הסדר מדיני, הוא היה מצביע אחרת.”
איך, איך, איך הציטוט הזה לא צורם את נימי חייך והופך לכותרת? איך תקוותו של פוליטיקאי לכך שפוליטיקאי אחר יבגוד בבוחרים שלו בבוא היום לא מוציאה אותך מדעתך? מחפשים שחיתות במערכת הפוליטית? הנה אבי אבות השחיתות, הרוע המזוקק של מעילה בציבור הבוחרים, ואת עוברת על כך לסדר היום. פשוט לא ייאמן.