פוסט אורחת: נגה טרנופולסקי, עיתונאית
ביום ג׳ האחרון שיגר דובר משרד החוץ, עמנואל נחשון, הודעה חריגה לקבוצת הוואטסאפ של כתבים המסקרים את משרד החוץ. הודעתו של נחשון, מעין תגובה מהירה מאוד לפרסום של הכתב המדיני של רשת ב׳ רונן פולק, נועדה להקדים תרופה לשאלות של כתבים. מה פתאום דוברות משרד החוץ תעשה מעתה רק דרך מטה ההסברה של משרד ראש הממשלה? ומה יהיה עכשיו עם תקשורת משרד החוץ?
תגובותו של נחשון (אשר שודרה גם ברשת ב׳) היתה: אין דברים בגו, ממילא הגופים מתואמים או בקיצור – אם יש לכם איזה שהם שאלות, תפנו אותם למשרד ראש הממשלה.
הידיעה של פולק:
הידיעה לעיל פורסמה זמן קצר אחרי ההודעה על החלפת מנכ״ל משרד החוץ נסים בן שטרית, במנכ״ל החדש דורי גולד. התפתחות מערך הדוברות של משרד החוץ, על אף שהוכחשה, הנה נדבך נוסף בשינויים שמתרחשים בצמרת המדינית-יחסי החוץ של המדינה.
בראש רשימת המשימות הנופלות על דובר משרד החוץ נמצא ההעברה המקצועית ומשכנעת של תוכנה ומהותה של מדיניות החוץ של מדינת ישראל לעולם כולו, וזאת באמצעות כלי התקשורת הבינלאומיים המוצבים בירושלים. מיותר לציין כי מהרגע שנלקחת מהדובר הסמכות לבצע את תפקידו, נכשלה המשימה. עמנואל נחשון הינו דובר רציני ומנוסה. הוא גם חייל טוב. בשיחה איתו לאחר ההודעה הנ״ל הוא חזר והדגיש כי ה”אינטרפרטציה לא נכונה. כל מי שמנסה להסיק מההנחיה להעביר הודעות מדיניות בעלות תוכן משמעותי לאישור לשכת ראש הממשלה- טועה. ההנחיה משקפת את העובדה שראש הממשלה מכהן כשר החוץ ואנו פועלים בהתאם.”
אולי, אך ההנחיה שהועברה למשרד החוץ אינה מגבילה את תוקפה למשך הזמן שבו לא ימונה שר חוץ, אשר אינו ראש הממשלה. לשאלה האם הוא יראה פגם בהמשך קיום ההנחיה גם לאחר מינויו של שר למשרד, נחשון ענה “כדובר משרד החוץ איני עושק בהיפותזות וספקולציות.”
ישנם סימנים חמורים מאילה המעידים על הדחקותו לשוליים של משרד החוץ. מהלכי השבוע האחרון, הנם עוד טיפה בדלי. אך הדלי הולך ומתמלא בנהלי עבודה תמוהים. כל זה פוגע בנורמות ממשל תקין ואינו מיטיב עם תדמית המדינה. לקיצוץ סמכויותיו של נחשון לפעול באופן עצמאי, תהיה תוצאה שלילית.
למרבה האירוניה, הידיעה פורסמה ביום השני של כנס בינלאומי המתרחש במועדון העיתונות בירושלים, שכותרתו חופש העיתונות. תארו לעצמכם את השעשוע של העיתונאים הזרים כאשר הם דנים בחופש הפעילות עמיתיהם ובאותה עת, באותה עיר, לשכת ראש הממשלה שוללת מדובר משרד החוץ את הסמכות לדברר. “חותכים להם את הביצים,” אמר משקיף המעורה בנושא שביקש לשמור על אלמוניות בשל הרגישות הרבה. “מקיזים להם את הדם. הדוברות לא תתאושש מהמכה הזו.”
למה נשמעת שפה כה בוטה? הרי ראש הממשלה משמש כעת כשר החוץ בפועל, וטבעי שידרוש שהצוות שלו יאשר כל ידיעה לפני צאתה לעולם. מעבר לכך, רצוי שבכל ממשלה יתקיים תיאום בריא ופעיל בין הלשכות השונות, ועל אחת וכמה כשמדובר על משרד החוץ ולשכת ראש הממשלה.
הסיבה לכך נעוצה בעובדה שנתניהו ככל הנראה רואה גם בעיתונות הגלובלית גוף הנתון לטיפולו האישי, כמטרה נוספת לריכוזיות סמכויות התקשורת בידיו. אחרת קשה להצדיק את דרישה לפיקוח שלו על כל הודעה שתצא לתקשורת הזרה ממשרד החוץ. ההנחיה לא רק סימפטום נוסף להתגמדות של משרד החוץ במערכת הפוליטית הישראלית, אלה מעידה על הגישה הצוננת של הממשלה כלפי הסטנדרטים המקובלים במדינות מערביות דמוקרטיות.
משחק מחשבתי: תארו לכם את תגובת הציבור אם ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, היה מכריז על ביטול מערך הדוברות של משרד החוץ בעת שבאופן זמני אין אדם המשמש כשר החוץ. לא יכולים? נכון. כי במדינה שמתייחסת לעצמה כישות רצינית הדבר לא נדפס.
נגה טרנופולסקי, עיתונאית ותיקה המסקרת נושאים מדיניים ויחסי החוץ של ישראל ומחברת משותפת של הפלוג בגרסתו באנגלית. כתבותיה וטוריה של טרנופולסקי הופיעו בניו יורק טיימס, אל-פאיס, ניו יורקר, דיילי ביסט, הארץ, וושינגטון פוסט ועוד.
שכחת את אחת הסיבות המרכזיות לכל מאבק האיתנים הזה בין הממשלה למשרד החוץ – בקרב רבים בליכוד (כולל כמובן אצל נתניהו עצמו), משרד החוץ נתפס כגוף ‘שמאלני’ וסורר – כזה שממנו יצאו עשרות מברקים מסווגים יותר או מסווגים פחות שמזהירים מפני מדיניות הממשלה מול כל גורם אפשרי בעולם.
כל מכתב כזה מקונסול, משגריר או מפקיד כזה או אחר שמזהיר מפני מדיניות הממשלה, משול אצל נתניהו למג”ד או מח”ט שרץ לתקשורת נגד הממשלה בכל פעם שמגדירים משהו שלא מוצא חן בעיניו בגזרה שלו.
זו בעיה שהלוואי והמשרד היה מצליח להילחם בה – ההדלפות והמדיניות הקנטרנית נגד הממשלה מובילות לסלידה הולכת וגוברת של נתניהו, של הליכוד ואולי אפילו של הציבור נגד המשרד החשוב והקריטי הזה. חבל!
יש מצב שאתה צודק – אבל זה טעון הוכחה וראיה. הטור הזה מתמקד כרגע בסדרי ממשל וגם פה זה נראה מאוד מוזר וחפפני.
טל נכבדתי,
לעונג לי להיות בין הקוראים את הפלוג שלך. בקשב רב אני מאזין לדבריך בשידורי הטלויזיה.
הנושא שלי אינו פוליטי ולכן אקבל את ההערה שאינו שייך לפלוג שלך, למרות זאת אולי כדאי להעלותו.
הקלות הבלתי נסבלת של לחיצה על המקלדת, בלי מחשבה, ללא שיקול דעת.בני נפל קורבן ללחיצה כזו.
הצווי המתבקש לעשות ככל עולה בידינו למנע מקרה נוסף
בידידות – אליעזר רוניס.
.
אליעזר – כאב לי מאוד לשמוע על המוות הנוראי. שלא תדעו עוד צער. מחזקת אותך מכאן (עד כמה שזה אפשרי). עקבתי אחרי האירועים ואחרי עמוד הפייסבוק של יובל דיסקין וכל הדברים שנאמרו ונכתבו על בנך. כאב הלב עצום וצר המקום מלהכיל.
וואלה, לדרוש מפקידי משרד החוץ לא להוציא הודעה ללא אישור הדרג הנבחר זה “גישה צוננת של הממשלה כלפי הסטנדרטים המקובלים במדינות מערביות דמוקרטיות”…
צר לי לבשר לך, אבל ג’ן סאקי או מארי הארף היו מוציאות הודעות לתקשורת מבלי לוודא שהן עולות בקנה אחד עם הקו של הממשל, הן היו מעופפות כ”כ מהר, שהראש שלה היה מסתחרר – וזה לא אומר שלאובמה יש “גישה צוננת כלפי סטנדרטים וגו’…” (כלומר, יש לו גישה צוננת לסטנדרטים הללו, אבל לא הדרישה שלו מפקידיו להיות מתואמים עימו, היא ההוכחה לכך).
משרד החוץ של מדינת ישראל, בדומה לרוב משרדי החוץ, הוא לא יותר ממשרד יח”צ עם תנאים מטורפים לחבר’ה שהתמזל מזלם להימנות על אנשיו. כל תפקידו הוא להעביר כלפי חוץ את עמדות הממשלה הנבחרת, ולייצג אותה אל מול העולם שבחוץ. מרגע שיש לאנשיו איזושהי בעייה לעשות כן, הרי שעליהם לשים את המפתחות – או לחילופין שמישהו אחר ישים את המפתחות עבורם.
התופעה האנטי דמוקרטית של פקידים שמעזים לבקר מדיניות של ממשלה נבחרת היא בדיוק המקבילה שהעלה כאן נאור (לכאורה בשם נתניהו ולמעשה בשם המציאות האובייקטיבית), של איש קבע שמבקר את הממשלה. לאזרחים מותר מה שבא להם, מותר להם לתקוף את הממשלה, להצביע נגדה או להכריז מועמדות ולרוץ בעצמם, כדי לסייע בהחלפתה – אבל מרגע שהגדרת תפקידם הוא לייצג את הממשלה בחו”ל, תפקידם לדקלם את דפי המסרים שניתנו להם.
הדרישה מדוברות משרד החוץ להיות מתואמים עם דוברות ראה”מ, מגיעה באיחור קל של 67 שנים, והגיעה העת להסביר לחברים שלמשרד החוץ אין מדיניות נפרדת, גם אם זה יפגע בסיכויים של פלוני מהמשרד לקבל הצבה סבבה במערב אירופה או צפון אמריקה בסבב הבא…
הי אורי,
ג’ן פסאקי, מרי הרף וגם ג’ון קירבי מתדרכים *כל יום* את תא עיתונאי מחלקת המדינה בתדריכים שלא מתוכננים מראש. כל עיתונאי ראשי לשאל כל מה שעלה בדעתו. הדובר עונה לו, כמו שצריך. כל העסק הזה מועבר בלייב סטרים באתר מחלקת המדינה והתמליל מועלה כל ערב. הלוואי עלינו סידור שכזה!
היי נגה.
ג’ן סאקי (הפ’ שקטה בשם שלה – הדבר היחיד ששקט אצלה, למרבה הצער…) מארי הארף וג’ון קרי מתדרכים כל יום את תא עיתונאי הסטייט הדיפרטמנט בהתאם להנחיות שיוצאות מהבית הלבן. אני יודע שנורא מפתה לחשוב שהתדרוכים שלהן נעשים ללא תיאום מראש, אבל ברגע שנשאלת שאלה שהדוברות לא יודעים מה העמדה, הן פשוט לא עונות עליה (וגם זה קורה כמעט כל יום…).
אני מסכים שהלוואי עלינו סידור כזה, במסגרתו לדוברות משרד החוץ ברור לגמרי שהדרך להעביר מסרים לעיתונות, היא באמצעות תיאום מוקדם עם משרד ראה”מ, בירור מה עמדתו של מי שהציבור בחר – ואז עמידה מאחורי עמדה זו (או לחילופין התפטרות – דבר שגם כן מקובל שם בקרב מי שלא מסכים עם עמדות נבחרי הציבור – בניגוד לשיטה שקיימת אצלנו, לנסות לחבל במדיניות הממשלה באמצעות הדלפות לעיתונאים המקורבים).
ברוב הגופים בעולם שמחזיקים דוברות, התפקיד של הדוברות הוא דבר נורא נורא פשוט: לברר מהעמדות של ההנהגה, ולהעביר אותן החוצה, מבלי לבטא עמדות פרטיות של הדובר. במשרד החוץ שלנו, שעובדיו מתוסכלים מכך שהעמדות שלהם מובסות בבחירות פעם אחר פעם, זה עדיין לא כ”כ ברור, אם כי נראה שבשבועות האחרונים נעשים מאמצים להעביר את המסר הנורא מורכב הזה: דובר תפקידו לדברר, ולא לנהל מדיניות…