הועדה למציאת חלופה לחוק טל, אמורה לצאת לדרך בימים הקרובים. אבל זו לא תהיה ועדה, אלא צוות מטעם מפלגות הקולאיציה אותו יובילו ח”כ יוחנן פלסנר (קדימה), ח”כ זאב אלקין (ליכוד) ודוד רותם (ישראל ביתנו).
מי לא שם? ש”ס הודיעו שהם לא בעניין. יאיר לפיד ביקש שהצוות יפעל באופן שקוף, גם עבור מי שלא שם, והפורום לשוויון בנטל שלח הודעה היום בערב שיואב קיש “שהוא אדם נחמד, הנו חבר לא מרכזי במשך פחות משלושה חודשים בפורום לשוויון בנטל” וכי בעצם מדובר במישהו “בעל שאיפות פוליטיות, חבר ליכוד, מינוי אישי של נתניהו לוועדה”. בקיצור, זהו סוס טרויאני של הליכוד, וכל עוד קיש הוא הייצוג של הפורום בצוות חוק טל – אז הם רואים עצמם כבלתי מיוצגים.
ביום שלישי, ה 22.5, יערכו הבחירות להסתדרות. את מי זה מעניין? את כל מי שרוצה ללמוד ולדעת אם כוחו של עופר עיני במותניו או שמא לזיווג יחימוביץ-עיני יש מחנה מתנגדים שמאלי בעל משקל כלשהו. למי יש זכות הצבעה? לכל חברי ההסתדרות החדשה, לא כולל כ 1300 עיתונאים שהצטרפו בחודשים האחרונים דרך ארגון העיתונאים, כולל החתומה על הפלוג (כי אנחנו לא עומדים בתנאי תקופת האכשרה).
למה רק לנשים יש זכות הצבעה ליו”ר נעמ”ת? מדוע גם גברים וגם נשים בוחרים ביו”ר ההסתדרות, אך שזה מגיע לנעמת, זה עניין של חברות ההסתדרות? סתם נקודה למחשבה. מתי ידעו מי ניצח? לא בטוח שביום שלישי בלילה. יתכן ואיסוף הקולות וספירתם יקח יותר מ 24 שעות.
מחר, יום שני, ה 21 למאי, תנאם השרה לבטחון פנים בממשל אובמה, ג’נט נפוליטנו במרכז הבינתחומי בהרצליה. ביקורים של שרי קבינט אובמה בארצנו הם די נדירים, עד כמה שזכור לי. היא כבר נפגשה היום עם ראש הממשלה ועם הנשיא, אך בינתיים לא התראיינה. הניחוש שלי: היא תגיד מחר שיש חשיבות עצומה לשיתופי הפעולה הבטחוניים בין המדינות, שאף אופציה לא הוסרה מן השולחן בנושא האיראני, תוסיף שארה”ב היא החברה הכי טובה ותתבל בעוד כמה מנטרות שחוקות.
ב 31 למאי תתכנס ועידת קדימה במרכז וואהל ברמת גן, החל מן השעה 16:00. מה מתוכנן? כל חבר כנסת מקדימה קיבל תחום רעיוני לטיפולו וכן צורף לו סטודנט-מתמחה מן המרכז הבינתחומי לשירותו שאמור היה לסייע לו בכתיבת הצעות רעיוניות. אך לוח הזמנים לאירוע וגם אופן ההצבעות או השימוש הסופי שיעשה בתכנים לא לגמרי ברורים, כך אמרו לי כמה אנשים המעורבים בנעשה בקדימה איתם דיברתי.
כל עוד היו בחירות באופק, נראה היה שמטרת הועידה היא לכנס פעילים, לערב אותם בעשייה ולהוכיח קיימות. עכשיו, כשקדימה היא חלק מן הממשלה ועל פי שני סקרים שהתפרסמו בימים האחרונים, היא נשחקת עד דק – סקר אחד צופה לה 7 מנדטים, סקר אחר צופה לה 3 (!) מנדטים – מטרת הועידה מעורפלת.
הנה דוגמא קטנה למאחורי הקלעים של ההתארגנות לועידה. ח”כ יוליה ‘חד-הוריות פוגעת באושיות המדינה’ שמאלוב-ברקוביץ ביקשה להוביל את כתיבת הפרק העוסק בערכי המשפחה. אם זהו מצע רעיוני, אז זהו מצע רעיוני עד הסוף ולשמאלוב-ברקוביץ יש אג’נדה מאוד ברורה בתחום. בדיון סיעת קדימה בו חולקו המשימות, שאלה ח”כ נינו אבסדזה (כששמץ מרירות וציניות בקולה) האם שמאלוב-ברקוביץ תנסח גם את ערכי קדימה ביחס למשפחות אלטרנטיביות? למי שלא יודע, שמאלוב ברקוביץ הובילה בכנסת מהלכים לחיזוק ערכי המשפחה, ונגד משפחות חד הוריות שמקורן ב”ג’יהאד פמינסטי”.
בקרב פעילי קדימה מסתבר שיש מי שלא הרימו ידיים מן המפלגה. צעיר בשם מורן ישראל שלח לחלק מחברי הכנסת את ההצעה שלו לתיקוני תקנון קדימה, כדי למנוע בעתיד כמה עיוותים שהיו בבחירות לראשות המפלגה בסוף מרץ (לדוגמא, יישובים בהם מספר המתפקדים למפלגה עולה בהרבה על מספר המצביעים למפלגה ועוד).
ישראל, עד כמה שידוע לי, אינו פוקד מרכזי ולא מסתובב עם עשרות תומכים אחריו, והוא מגיע ממקום אידיאולוגי כדי לנסות ולשכנע שצריך לשפר את תקנון המפלגה על מנת שתהיה אטרקטיבית לציבור בעתיד.
לשיטתו, צריך להתמקד בשלושה שינויים מהותיים בתקנון המפלגה: האחד, לקבוע דמי חבר שנתיים למפלגה, מהלך שינקה מספר המתפקדים את כל אותם אנשים ששילמו סכום חד פעמי בימי הקמת המפלגה (וחלקם בכלל לא מתכוונים להצביע לה בבחירות הכלליות). השני, לצבוע את סכומי הכסף הללו (דמי החבר) בשיוך למועמד או לחוג רעיוני בתוך המפלגה (וכך ידעו המתפקדים לאן הכסף שלהם הולך) והשינוי השלישי והמשלים, להשתמש בנוסחה מתמטית כדי להקצות את המשאבים הכספיים בתוך המפלגה כך שיישובים בהם היתה הצבעה משמעותית בבחירות הכלליות (ביחס למספר המתפקדים ביישוב) יהנו מתקציב מוגדל.
הבעיה: קדימה נמצאת בגירעון כספי כל כך גדול, ירושה שקיבל מופז מלבני, שלא ברור אם יש לו בכלל יכולת להניע שינויים תקציביים. ממילא כל סכומים שישלמו חברים עתידיים (אם יהיו כאלה) ישאבו לכיסוי המינוס. וכל זה עוד לפני שראינו שיש מישהו במפלגה הזו כיום שמתייחס, ולו במעט, לפעיליה ולא ממלא את זמנו במריבות על שאריות של משרות בממשלה ובכנסת.