יו”ר בית הנבחרים, ג’ון בוינר צייץ לפני כמה שבועות כי הוא מתכבד להזמין את ראש ממשלת ישראל לנאום בפני שני בתי הקונגרס בוושינגטון, מעמד מכובד המוענק רק לראשי מדינות שבוושינגטון רוצים ביקרם. ונתניהו כמובן קיבל ההזמנה ברצון רב. אומרים שהוא עומד לשאת שם את נאום בר אילן 2, בו יפרוש (שוב) את חזונו לגבי עתיד תהליך השלום.
נתניהו מחבר את הנסיעה לוושינגטון בסוף מאי לועידת איפא”ק השנתית, אירוע שראשי ממשלה נוהגים להתייצב אליו (ולכל הפחות לנאום בו באמצעו וידאו). הועידה מתחילה ב 22 למאי ומסתיימת ב 25 למאי. כרגע מדברים בלשכת ראש הממשלה על נאום בפני הקונגרס ב 28 במאי, מה שמבטיח נאום משעמם במיוחד באיפא”ק, בו יחזור נתניהו על אמירות כלליות בנוגע לאיראן ויקדיש משפטים רבים לקשר העמוק בין העם האמריקאי לישראלי. עד כאן אין כל חדש.
אבל מה עם פגישה עם הנשיא אובמה? האם הבית הלבן יחזור על הזובור שהפיק לנתניהו לפני כשנה, אחרי שבדיוק במהלך ביקור סגן הנשיא ג’ו ביידן בישראל, הוכרזו התחלות בניה חדשות בירושלים וכשנתניהו נסע לוושינגטון חודש לאחר מכן, סירב הנשיא אפילו לאפשר לצלמים להנציח את הרגע בו ישב עם נתניהו?
אני בטוחה שבבית הלבן רוצים לשדר שיש בין המנהיגים מערכת יחסים טובה(לפחות כך אמרו לי בבית הלבן, אנשים שיצא לי לשוחח איתם לאחרונה).
אממ. אבל יש קושי אחד רציני. אובמה, כך עולה מן הלו”ז (שאנשיו שולחים לי במייל מדי יום) לא יהיה בכלל בעיר בדיוק בימים שנתניהו מבקר.
ב 22 למאי, יום ראשון, הנשיא ממריא לדבלין, משם הוא ממשיך ללונדון. התחנה הבאה שלו היא נורמנדי ובסוף הוא טס לורשה. לוושינגטון הוא יחזור ב 28 למאי, אולי רק לשמוע את שובל מחיאות הכפיים שיקבל נתניהו בקונגרס שמאוד מאוד אוהב את ישראל. איך בדיוק יציג לו נתניהו, לפני הנאום בקונגרס, את עיקרי דבריו? (טוב, בוא לא ניתמם, הוא יכול לשלוח לו אי מייל). ובכל זאת, פגישות אישיות הן הדבר שחסר בין שני המנהיגים. כשהם כבר נפגשים, זה לא בדיוק זורם. כרגע נראה שהכי קרוב לפגישה שהשניים האלה ישיגו, זה הצטלבות מטוסיהם בדרך באוויר.
ולעניין אחר:
באחד הפוסטים הקודמים קוננתי על העדר עיסוק תקשורתי בתפקידה של אמו של אובמה, אן דונהאם, בחייו. היום בבוקר במסגרת שיטוטים באתרי חדשות אמריקאים נתקלתי בספר החדש, שכתבה עיתונאית הניו יורק טיימס על אמו המתה של הנשיא. ג’ייני סקוט עזבה את הניו יורק טיימס ב 2009, כדי לחקור את חייה של דונהאם. היא ראיינה למעלה מ 200 איש, כולל אובמה ואחותו, ועברה על ארגזים של חומרים, מחקרים ומידע אישי עליה. אולי אקרא אותו ואז אחכים עם המסקנות בנוגע ליחסי אם-בן שהוא נשיא לעתיד.
יש מצב שהנשיא באהבתו הגדולה לנתניהו ידע את תאריך ועידת איפא”ק מראש ולכן עוזריו אירגנו או נענו מיידית להזמנות בתאריכים חופפים?
תענוג לקרוא את הפרשנות שלך!
לא נראה שזה טריק מכוון. הלו”ז של הנשיא כולל נורמנדי וורשה. אני מניחה שהוא נוסע לטקס השנתי לציון יום הפלישה האמריקאית במלחמת העולם השניה. זהו טקס גדול באירופה. יצא בול על השבוע של נתניהו בוושינגטון. השאלה היא האם נתניהו מיהר לקבל את הזמנת הקונגרס בלי לעשות בירורים, או איך בדיוק העניינים יסתדרו ביניהם. נתניהו לא יכול להרשות לעצמו להיעדר מישראל יותר מדי (ראש ממשלה ישראלי לא מתרחק מן האזור לפרקי זמן ארוכים). נראה מה יהיה.